Workshop: Zero waste fashion design

Josefin Stenmark Okategoriserade

I veckan hade Textilhögskolan besök av Holly McQuillian, designer från Nya Zeeland som tillsammans med Timo Rissanen nyligen kommit ut med boken Zero waste fashion design. Holly höll en två dagars-workshop för en blandad konstalation av modedesigners för att introducera dem i design- och mönstertekniker för att eliminera avfall. Medarbetare från Re:textile var med för att se och lära.

IMG_20160222_105726

Inledningsvis presenterade Holly sin bakgrund då hon växte upp på landet i Nya Zeeland och hur hon alltid känt en samhörighet med naturen och använt sig av resurser på ett sparsamt men kreativt sätt. Precis som Maria i Sound of Music klipper ut och syr fladdriga klänningar av gardiner skapade Holly sina försa egentillverkade plagg som barn. Hon har en utbildning inom traditionell mönsterkonstruktion och sömnadkunskap vilket hon menar på är användbart, även om hon med sin zero-waste-konstruktion frångår sömnadens bestämda regler om trådraksriktning etc.

Holly beskriver att designers tenderar att se tyget som en råvara, men poängterar att tygrullarna vi placerar ut och klipper våra mönsterdelar ur är en förädlad resurs som krävt mycket arbetskraft och naturresurser. Att då så mycket som 15-20 % av tyget slängs på grund av designen och mönsterkonstruktionen innebär ett stort slöseri där hela tyget inte värderas likvärdigt.

IMG_20160222_105737

Zero-waste design innebär ett helhetstänk där designern redan från första skiss behöver tänka på samtliga steg i plaggets livslängd. Avfall ska minimeras under hela kedjan, där även konsumtionen ingår. Konsumenter ses inte som passiva utan ges agens till att leva med plagget och förändra det efter egna önskemål. Allt för många plagg ligger i vår garderob och ger oss skuldkänslor, förmedlar olika typer av negativa tankar till oss och har på nåt vis större makt över oss än vi över dem. Holly vill snarare att vi ska våga interagera med kläderna och forma dem efter oss själva.

I Zero-waste design är själva designen i sig lika viktig som i traditionell modedesign. Plaggen ska vara snygga och funktionella. Att producera icke-bärvänliga plagg av olika anledningar blir ju inte zero-waste, utan istället 100% waste, förklarar Holly.

IMG_20160223_114712

IMG_20160223_114813Under själva workshopsdelen fick deltagarna prova på att utifrån Hollys grundmönster designa egna plagg enligt zero waste-principen. Genom att noggrant reflektera över plaggets konstruktion och olika delar redan vid start blir varje tillklippning till en detalj någonannanstans på plagget. I textilstudion sprudlar kreativiteten och nyfikenheten på metoden och deltagarna är snabba med att skissa upp sina idéer, testa och göra om, för att förstå sig på och lära tekniken. Holly cirkulerar runt för att bistå med tankar och tips.

IMG_20160223_122426

Under workshopens sista timma samlas alla deltagare för att presentera vad de arbetat med för varandra. Den ena efter den andra visar upp och förklarar hur de gått tillväga, problem som uppståt och hur man har löst dem, samt vad man skulle kunna tänka på till nästa gång man syr plagget. Vi får se allt från vackra långklänningar till monokroma tubtoppar, jackor och skräddade byxor sydda utifrån mönster som från början bestod av två trianglar. Zero waste-design är inte detsamma som att ha på sig något “räddat” plagg som ingen egentligen känner glädje i att bära. Det är en teknik med vilken det går att göra förstaklassigt mode inom alla olika typer av stilar, och ta tillvara på de resurser man använder på mest effektiva sätt.

IMG_20160223_123136

IMG_20160222_101812